Spletna stran uporablja piškotke za vašo boljšo spletno izkušnjo. Sprejmete piškotke?

Carl Georg Munters

Carl Georg Munters, rojen 22. marca 1897 v švedski Dala-Jami, je diplomiral na Stockholm Norra Real Upper Secondary School leta 1917, in že naslednje leto vložil svoj prvi patent za zaganjalnik motorjev z notranjim zgorevanjem, ki niso vračali udarcev. Ko je leta 1922 diplomiral na Royal Institute of Technology, je patentiral aplikacijo za gospodinjski hladilnik. Aplikacija, znana pod imenom “Platen-Munters" nima gibajočih delov, in za hlajenje uporablja absorpcijo z amonijakom kot hladilnim medijem. Hladilnik je bil namenjen uporabi v gospodinjstvu, in naj bi ga poganjal majhen plamen na eni strani za proizvodnjo ledu na drugi. Hladilnik “Platen-Munters” se še danes uporablja v bivalnih prikolicah, kamperjih in na ladjah, kjer je plin uporabno gorivo.
Carl je v sodelovanju z Johnom Tandbergom razvil penasto plastiko (znano pod imenom Styrofoam proizvajalca Dow Chemical). Penasto plastiko so izdelali z vpihovanjem plina pod tlakom v raztaljeno maso. Pri nenadnem znižanju tlaka se je masa spenila in strdila v visoko porozno strukturo z odličnimi izolativnimi lastnostmi. Čeprav je Carl predvidel uporabo v hladilnikih, se je predvsem uporabljala v rešilnih jopičih v 2. svetovni vojni. Danes se masovno uporablja kot izolacijski material in embalaža. Čeprav penjena plastika ni najbolj pogosta v napravah za hlajenje, je verjetno najbolj pogosto uporabljen Carlov izum.
Leta 1953 je Carlu s partnerji uspel preboj pri razvoju učinkovitih površin za prenos toplote pri velikih pretokih zraka. Razvili so strukture iz gosto valovitih folij z neprimerljivo večjim prenosom toplote v napravah vseh velikosti. Nova struktura je bila bistveno manjša. Carl je s kolegi takoj začel promovirati njeno uporabo v kompaktnih prenosnikih toplote, hladilnih stolpih, razvlaževalnikih, vlažilnikih in rekuperatorjih toplote. Danes te naprave poznamo kot rotorske rekuperatorje toplote, hlapilne hladilnike zraka in vlažilne medije. Leto za tem je ta ekipa začela razvijati kompaktno, a zelo učinkovito polnilo za hladilne stolpe. Carl Munters si je že v petdesetih letih prejšnjega stoletja aktivno prizadeval za kakovostno bivalno okolje in trajnostni razvoj!
Izumi Carla Muntersa delujejo na preprostih prenosih zraka in toplote brez uporabe hladilnih medijev in kompresorjev. V okviru teh izumov je podjetje Munters Corporation, ustanovljeno leta 1965 v Fort Myersu na Floridi preizkušalo in proizvajalo hladilne stolpe, hlapilne hladilne medije in klimatske naprave brez kompresorja. Oprema, izdelana po njegovih idejah, je bila v korist milijonov ljudi.
Danes Muntersova podjetja zaposlujejo več kot 3,000 oseb v 30 državah na 6 celinah. Izumi Carla Muntersa so se razvili v osrednje tehnologije za energijsko učinkovito in okolju prijazno opremo za klimatizacijo, in še vedno osvajajo nova tržišča. V življenju je Carl Munters prijavil več kot 1,000 patentov, večina se uporablja še danes.
Carl Munters imenovan za pionirja v industriji pri ASHRAE
12.1.2017    11:18:23
Carlu Muntersu je Novembra 2016 združenje ASHRAE podelilo priznanje za postavljanje mejnikov pri razvoju klimatizacije, ogrevanja, hlajenja in prezračevanja. Posamezniki, kakršen je Carl Munters, vpisani med Pionirje industrije, so se izkazali s tehnično ali akademsko odličnostjo.
ASHRAE, ustanovljeno leta 1894, je globalno združenje, ki podpira dobrobit za človeštvo z uporabo trajnostnih tehnologij v zgrajenem okolju. Združenje in njegovi člani se osredotočajo na gradbene konstrukcije, energijsko učinkovitost, kakovost zraka v prostorih, hlajenjem in okoljsko vzdržnostjo v industriji. Z raziskavami, postavljanjem standardov, objavljanjem in neprenehnim izobraževanjem ASHRAE danes oblikuje zgrajeno okolje bodočnosti. Združenje ASHRAE je nastalo kot American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers, ko sta se leta 1959 združili American Society of Heating and Air-Conditioning Engineers (ASHAE), ustanovljenega 1894, in The American Society of Refrigerating Engineers (ASRE), ustanovljenega leta 1904.
Leta 2012 ASHRAE preneha uporabljati celoten dolgi naziv American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers. Uporaba naziva ASHRAE odseva svetovno članstvo združenja, ki se bo še naprej razvijalo globalno.

SIES d.o.o.

Napredne rešitve za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje in hidroizolacije stavb.

Ulica Lavžnik 19

5290 Šempeter pri Gorici

SLOVENIJA

E-pošta

T: 059 375 150

F: 059 375 160